Collection of Scientific Papers "Scientific Notes"

Collection of Scientific Papers "Scientific Notes"

Економічна ефективність виробництва та управління комерційною діяльністю підприємств галузі овочівництва в умовах сучасного бізнес-середовища

Economic efficiency of production and management in scope of vegetable growing enterprises’ commercial activities in the modern business environment

DOI:

10.33111/vz_kneu.29.22.04.05.033.039

Анотація: У статті проаналізовано та визначено, що від кожного комерційного процесу залежать ефективність комерційної діяльності, яка акумулює потенціал підприємства. Метою роботи є розкриття основних показників економічної ефективності виробництва та управління комерційної діяльністю підприємств галузі овочівництва в умовах бізнес-середовища. Показано, що характерними рисами функціонування комерційної діяльності є комплексність, системність, об’єктивність та ефективність, які дозволяють сформувати ефективну систему управління. Доведено, що досліджувані елементи ринкового середовища впливають на господарську діяльність підприємств більш м’яко та прогнозовано, на відміну від державних методів. З’ясовано, що ринкові фактори створюють саме ті необхідні для розвитку стимули й природні важелі регулювання, таким чином формуючи економічний механізм. Показано, що зростаюча конкуренція вимагає від підприємця такої організації господарської діяльності, за якої найвищі результати досягаються за найменших затрат. Підтверджено, що в умовах ринку виникає потреба в розширенні управлінських завдань, придатних для різноманітних форм власності та розвитку комерційної діяльності торговельних підприємств. Іншими словами, передбачається постійний пошук шляхів удосконалення управління.
Abstract: An important factor in the structural changes of the national economy is the development of the commercial activity, which ensures the balance of production and consumption in regional and branch markets and promotes the development of enterprises of various types of economic activity. Management is aimed at optimizing the work of employees in order to increase the efficiency of commercial processes and achieve the ultimate goals of the enterprise. Among domestic scientists whose careers are devoted to the mentioned topic, we can single out Karman O.M., Shvets, G.O., Zakharchuk O.V., Ulyanich O.I., Kovtunyuk Z.I., Ketskalo V.V., Ulyanich K.F., Rogova O.V., Kravchenko V.A., Kornienko S.I., Teryokhina L.A., Ilyinova E.M., Yurlakova O.M., Leus L.L., Sevidova I. O., Leshchenko L.O., Khareba V.V., Khareba O.V., Furman V.A.
and other. Vegetable crops can rightly be called the third bread of the population.
Vegetable products are diverse: root crops, stems, leaves, flowers, and fruits, which, as a rule, have dietary, protective, and medicinal properties. The Cabinet of Ministers of Ukraine dated October 21, 2020, No. 1333 approved the concept of the State target program for the development of vegetable growing until 2025. The article analyzed and determined that the effectiveness of the commercial activity, which accumulates the potential of the enterprise, depends on each commercial process. The purpose of the work is to reveal the main indicators of the economic efficiency of production and management of commercial activities of enterprises in the field of vegetable growing in the conditions of a business environment. Complexity, systematicity, objectivity, and efficiency are characteristic features of the functioning of commercial activity, which allow for the formation of an effective management system. These market environment elements affect enterprises’ economic activity more gently and predictably, in contrast to state methods. In addition, market factors create exactly the incentives and natural regulatory levers necessary for development, thus forming an economic mechanism.
The growing competition requires an entrepreneur to organize business activities in which the highest results are achieved at the lowest costs. In market conditions, there is a need to expand management tasks suitable for various forms of ownership and the development of commercial activities of trading enterprises. In other words, a constant search for ways to improve management is assumed.
Ключові слова: економічна ефективність, виробництво, прибуток, управління, комерційна діяльність, агровиробництво, овочівництво, інноваційний підхід, бізнессередовище
Key words: economic efficiency, production, profit, management, commercial activity, agricultural production, vegetable growing, innovative approach, business environment
УДК: 330.131.5:657
UDC: 330.131.5:657

JEL: M11 M2 O1 Q1 Q11

To cite paper
In APA style
Cherneha, I., Kniaziev, D., Ponomarova, M., & Blenda, N. (2022). Economic efficiency of production and management in scope of vegetable growing enterprises’ commercial activities in the modern business environment. Collection of Scientific Papers "Scientific Notes", 29 (4), 67-82. http://doi.org/10.33111/vz_kneu.29.22.04.05.033.039
In MON style
Чернега І.І., Князєв Д.О., Пономарьова М., Бленда Н.О. Економічна ефективність виробництва та управління комерційною діяльністю підприємств галузі овочівництва в умовах сучасного бізнес-середовища. Вчені записки. 2022. № 29(4). С. 67-82. http://doi.org/10.33111/vz_kneu.29.22.04.05.033.039 (дата звернення: 27.04.2025).
With transliteration
Cherneha, I., Kniaziev, D., Ponomarova, M., Blenda, N. (2022) Ekonomichna efektyvnist vyrobnytstva ta upravlinnia komertsiinoiu diialnistiu pidpryiemstv haluzi ovochivnytstva v umovakh suchasnoho biznes-seredovyshcha [Economic efficiency of production and management in scope of vegetable growing enterprises’ commercial activities in the modern business environment]. Collection of Scientific Papers "Scientific Notes", no. 29(4). pp. 67-82. http://doi.org/10.33111/vz_kneu.29.22.04.05.033.039 [in Ukrainian] (accessed 27 Apr 2025).
# 29(4) / 2022 # 29(4) / 2022
Download Paper
1
Views
0
Downloads
0
Cited by

  1. Karman O. M. Orhanizatsiyno-ekonomichni zasady funktsionuvannya rynku ovochiv v Ukrayini. Ekonomika ta upravlinnya APK. — 2013. — Vyp. 10. — S. 189-193. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecupapk_2013_10_42.
  2. Shvets’, Halyna Oleksiyivna. «Suchasne biznes-seredovyshche maloho ta seredn’oho pidpryyemnytstva v Ukrayini.» Visnyk Pryazovs’koho derzhavnoho tekhnichnoho universytetu 34 (2017): 31-39.
  3. Zakharchuk O. V. Rynok ovochiv v Ukrayini / O. V. Zakharchuk // Visnyk KHNAU. Seriya: Ekonomichni nauky. — 2017. — № 4. — S. 22-31. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_ekon_2017_4_5. 4. Ulyanych O. I. Vykorystannya novitnikh metodiv doslidzhen’ v ovochivnytstvi / O. I. Ulyanych, Z. I. Kovtunyuk, V. V. Ketskalo, K. F. Ulyanych, O. V. Rohova // Zbirnyk naukovykh prats’ [Instytutu tsukrovykh buryakiv UAAN]. — 2007. — Vyp. 9. — S. 267-270. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/znpicb_2007_9_45. 5. Kravchenko V. A. Yakisni doslidzhennya v ovochivnytstvi — efektyvnyy innovatsiynyy produkt / V. A. Kravchenko, S. I. Korniyenko // Ovochivnytstvo i bashtannytstvo. — 2014. — Vyp. 60. — S. 7-14. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/Oib_2014_60_3. 6. Ter’okhina L. A. Mekhanizmy komertsializatsiyi ta vprovadzhennya innovatsiynykh tekhnolohiy v ovochivnytstvi / L. A. Ter’okhina, YE. M. Il’yinova, O. M. Yurlakova, L. L. Leus // Zernovi kul’tury. — 2020. — T. 4, № 1. — S. 202–208. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/grcr_2020_4_1_30. 7. Efektyvne ovochivnytstvo v Ukrayini // http://agro-business.com. ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/13931-efektyvne-ovochivnytstvo-v-ukraini.html 8. Syevidova I. O. Stan, problemy ta perspektyvy rozvytku ovochivnytstva v Ukrayini / I. O. Syevidova, L. O. Leshchenko // Investytsiyi: praktyka ta dosvid. — 2017. — № 12. — S. 28-33. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/ipd_2017_12_7. 9. Dement’yev S. YU. Suchasnyy stan ta perspektyvy vyrobnytstva produktsiyi ovochivnytstva v sil’s’kohospodars’kykh pidpryyemstvakh AR Krym / S. YU. Dement’yev // Naukovi pratsi Pivdennoho filialu NuBIP Ukrayiny «Kryms’kyy ahrotekhnolohichnyy universytet». Ekonomichni nauky. — 2013. — Vyp. 152. — S. 275-282. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npkaue_2013_152_42. 10. Khareba V. V. Stan i problemy rozvytku haluzi ovochivnytstva / V. V. Khareba, O. V. Khareba, V. A. Furman, O. V. Khareba // Naukovyy visnyk Natsional’noho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. Ser.: Ahronomiya. — 2013. — Vyp. 183(1). — S. 9-14. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_agr _2013_ 183(1) __3. 11. Kontseptsiya Derzhavnoyi tsil’ovoyi prohramy rozvytku ovochivnytstva na period do 2025 roku // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1333-2020-%D1%80#Text 12. Leshchenko L. O. Suchasnyy stan rozvytku ovochivnytstva vidkrytoho gruntu Kharkivs’koyi oblasti / L. O. Leshchenko // Visnyk KHNAU. Seriya: Ekonomichni nauky. — 2015. — № 5. — S. 239-246. — Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN /Vkhnau_ekon_2015_5_28. 13. Ponomarova, Maryna, Iryna Dolzhykova, and Vladyslava Fomenko. Stan rozvytku ovochivnytstva ta zberezhennya innovatsiynoho ahrovyrobnytstva yak vektora efektyvnoho upravlinnya. SWorldJournal 11-04 (2022): 114-121. 14. Lomovskykh, L., et al. «Management and organizational and economic conditions of strengthening the marketing activity of the enterprise and maintaining efficient agro business.» Financial and credit activity: problems of theory and practice 2.37 (2021): 263-270.